THEMA'S
Een integrale aanpak
Sustable houdt zich bezig met een integrale aanpak van de klimaatcrisis. Om de klimaatdoelstellingen te behalen hebben we namelijk meer nodig dan alleen de energietransitie. Naast de groeiende uitstoot van broeikasgassen door het gebruik van fossiele brandstoffen, neemt de natuur ook steeds minder CO2 op uit de lucht. Dit komt onder andere door het verlies aan biodiversiteit, wat leidt tot het verlies van de natuurlijke balans van de natuur en de afbraak van gezonde ecosystemen.
CO2-neutrale en circulaire economie
In Nederland en Europa streven we in 2050 naar een duurzame samenleving die circulair én CO2-arm is. Dit vraagt om een transitie van proporties die we in Nederland niet eerder gezien hebben. Het doel van het Klimaatakkoord is een vermindering van broeikasgassen met 49% in 2030 en 95-100% in 2050 ten opzichte van 1990.
De CO2-neutrale en circulaire economie staat centraal binnen wat Sustable doet.
Door onze open en persoonlijke werkwijze verkennen we samen met ondernemers wat zij kunnen doen om hun bijdrage aan deze doelstellingen te leveren. Door onze rol als vliegende keep -betrokken bij meerdere initiatieven en ontwikkelingen vanuit verschillende posities- kunnen we uitdagingen vaak vanuit verschillende uitgangsposities aangaan.
Of het nou gaat om een vraag naar financiering, de behoefte aan iemand om een keer mee te sparren, het uitzoeken of een idee haalbaar is, of het vinden van de juiste partners voor een project; we denken graag mee.
De Nederlandse industrie kan wereldwijd het verschil maken door op een zeer efficiënte manier duurzame producten te produceren. Dit zorgt voor klimaatwinst en uiteindelijk een volhoudbare samenleving. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd
Door in te zetten op de productie van waterstof, het hergebruik van reststromen, het gebruik van rookgassen voor de groei van algen en door slimme samenwerkingen gaat de industrie bijdragen aan de oplossingen van de klimaatproblemen.
Sustable werkt veel samen met industriepartijen, vooral ook in zijn samenwerking met subsidie-adviesbureau EmpowerMi. Gezamenlijk hebben we afgelopen jaar bijgedragen aan producten rondom slibverwerking, schone vliegtuigbrandstoffen, hernieuwbare chemische producten en het opstellen van een agenda voor biogrondstoffen in Noord Nederland.
Vergroenen van de industrie
Biogrondstoffen
Biogrondstoffen zijn nodig om de transitie naar een CO2-neutrale en circulaire economie te maken. De technieken hiervoor staan nog in de kinderschoenen. De overheid stimuleert de inzet van biogrondstoffen voor sectoren waar verduurzaming van groot belang is, maar elektrificatie nog ver weg. In die sectoren zijn duurzame biogrondstoffen in de komende decennia een belangrijk deel van de oplossing.
De focus ligt op hoogwaardige toepassingen, bijvoorbeeld het gebruik van biogrondstoffen in de chemie, om olie en aardgas te vervangen bij de productie van plastic. Ook in de bouw zijn allerlei mogelijkheden met bijvoorbeeld hout of hennep.
Sustable heeft meerdere uitdagende biogrondstof-projecten van de grond gekregen en werkt actief aan het optimaal benutten van kansen. Momenteel werken we met lokale overheden om te zorgen dat Carbon Capture & Utilization (CCU) -ofwel, het afvangen van CO2 en dit inzetten als grondstof- een plek krijgt in de SDE++ subsidie. Op deze manier komen we collectief steeds een stapje dichter bij een sluitende, volledige aanpak van het klimaatprobleem.
Er bestaat veel onduidelijkheid rondom biogrondstoffen en vele kansen worden nog niet optimaal benut. Sustable ondersteunt bij het onderzoeken van de mogelijkheden, het samenbrengen van partijen, lobbywerk en het opstellen van business cases.
